Dlaczego jesteś stara, biedna i głupia?

Co pomyślałaś po przeczytaniu tytułu?
Pewnie w Twojej głowie pojawiły się najpierw zaprzeczenia a potem wewnętrzny gniew i oburzenie na to jak ktoś mógł tak w ogóle napisać i , że to na pewno nie o Tobie !
Mam racje ?
W głębi mam nadzieje, że tak właśnie było.
Jeśli pojawia się w Twojej głowie bunt przeciw tym słowom to dobrze. Oznacza to tyle, że gdzieś tam w głębi tli się poczucie własnej wartości. Czasem nie widać go na zewnątrz i nie emanujemy nim. Po pewnym czasie nawet potrafimy uwierzyć, że gdzieś się ono zapodziało i drogę do naszego życia zgubiło. Jednak Twoja reakcja na to zdanie wzbudza nadzieje.

Do rzeczy.

Często słucham kobiet, czytam ich statusy na Facebooku i kolejne pojawiające się w mojej skrzynce maile.

Odnoszę wrażenie, że każda interakcja kobiety z innym człowiekiem kończy się na stwierdzeniu z tytułu. Przy różnych sytuacjach potrafimy same do siebie bez ceremonialnie powiedzieć „jestem głupia”.
Choć nie myślimy tak o sobie.
Skąd to wiem?
Gdy osąd podważający nasza inteligencje padnie z ust kogoś innego – bronimy się jak lwice.
Nie przeszkadza nam jednak w interakcji z sobą lub w towarzystwie przyjaciółek raz po raz powtarzać – o zgrozo – na głos ” jestem głupia”.
Jako kobiety potrafimy używać tego stwierdzenia zbyt często. Gdy wróciłyśmy z zakupów bez czegoś ważnego. Gdy zapomniałyśmy o czymś. Sytuacji do powtarzania tych słów jest wiele.

Wysyłasz ten komunikat do siebie i do innych mniej lub bardziej świadomie. To powoduje, że Twoja samoocena jest na poziomie niskim. Każde kolejne szkolenie czy książka pomogą podnosić samoświadomość i w konsekwencji samoocenę. Wiem jednak, że to drobne codzienne czynności i komunikaty wysyłane do siebie i świata powodują, że jedni maja lepsze życie niż inni. To Ty decydujesz jak będziesz żyła i jakie zdanie o Tobie będą mieli inni. Zmień tą jedną rzecz a po czasie zobaczysz jak Twoje życie się zmieniło.

Wiec skoro już jesteśmy głupie, to czas na bycie biedną.

Ten temat objawia się równie często jak powyższy. Nawet zdarza mi się myśleć, że częściej niż jakikolwiek inny problem.
Przeciętna kobieta jako argument najczęściej powtarzany używa – to jest za drogie! Co w wolnym tłumaczeniu znaczy – nie mam na to kasy – wiec jestem biedna.
Brzmi strasznie i pewnie wiele z was w pierwszej kolejności oburzy, a mnie nie przysporzy wielu fanek. Jakoś sobie z tym poradzę, natomiast faktu to nie zmieni.

Jeśli uważasz, że Twój status finansowy nie można podsumować słowami – jestem biedna to może warto wysłać do świata inny komunikat?

Prawda jest taka, że niewielu ludzi stać na wszystko. Nawet jeśli niektórych stać to nie mają oni potrzeby kupowania wszystkiego i jedynie rzeczy najdroższych. Celem posiadania szumnie zwanej wolności finansowej czy bycia bogatym jest posiadanie wyboru. Wyboru – gdzie chce mieszkać, co jeść, co robić, z kim i na co wydawać swoje pieniądze.
Ci ludzie wchodząc do sklepu i oglądając rzeczy nie mówią do siebie – to jest drogie. Używają dwóch postaw najczęściej.
1 Mam pieniądze na ten zakup jednak dziś wydam je na coś innego.
2 Jak mogę na to zarobić ?
To, co mówisz jest wynikiem Twoich myśli. Jeśli uważasz, że coś jest drogie to takie po prostu jest. Jednak dla Twojego umysłu znaczy, że to nie dla Ciebie. I być może nigdy nie będzie Twoje..

Głupia i biedna to dużo a jeśli dorzucić do tego jeszcze – stara ?

Kiedy ostatnio stwierdziłaś, że coś nie jest dla Ciebie ? strój, zachowanie, forma spędzania wolnego czasu lub choćby nawet jedzenie a jako argumentu użyłaś: jestem na to za stara, to nie dla mnie, jestem (mama, panią prezes, dorosłą kobietą, mężatką..), lub wyrosłam z tego, to nie wypada, co pomyśli (..)?

Jeśli użyłaś kiedyś podobnego stwierdzenia lub pomyślałaś a powiedziałaś na głos co innego (to też się liczy). To ten temat dotyczy Ciebie bezpośrednio.

Bycie młodym ma swoje minusy. Każde dziecko wymieni je bez zająknięcia. Bycie dorosłym też ma swoje plusy i minusy – a co nie ma ? Problem pojawia się wtedy gdy to rola w której jesteś lub ktoś Ciebie wrzucił ogranicza Twoje wyrażanie siebie i Twoją osobę. Czujesz, że chcesz coś zrobić, masz na coś ochotę a nie robisz tego, bo ..

Młodzi ludzie mają ciekawość życia, chęć nauki, pasje, i dążą do przodu nie pytając nikogo czy mogą.
Jeśli nie chcesz być stara – niezależnie od wieku to bądź spontaniczna, uśmiechnięta, miej pasje, spełniaj marzenia. I nie pytaj innych o zdanie. Twoje życie – Twój wybór.
Czekanie na śmierć i wspominanie sobie przeszłości albo, co gorsza myślenie o tym co by było gdyby – zostaw na nigdy 🙂 nie ważne ile masz lat to zasada – mam tyle na ile wyglądam sprawdza się do 30stki a zasada mam tyle na ile się czuje działa do końca życia!